Pellet technológia

 

Képzeljen el egy olyan fűtési rendszert, amely van olyan kényelmes és megbízható, mint a gáz, de 30-40%-al olcsóbb. Azt hiszi, hogy ez lehetetlen? Akkor engedje meg, hogy bemutassuk Önnek a pellet technológiát.

Kezdjük azzal, hogy mi is az a pellet. A pellet maga kényszerszárított, majd apró 6-8mm-es méretre összepréselt fa granulátum. A vízelvonásnak köszönhetően sokkal jobb a fűtő értéke, mint a tűzifának és kevesebb is kell belőle. Eredetileg a fa pelletet a skandináv országokban kezdték el gyártani és alkalmazni, de manapság már úgynevezett agri-pelletekkel is találkozhatunk, amelyek napraforgóhéjból, szalmából, de akár rizshéjból is készülhetnek. Hazánkban ezek igen nagy számban megtalálhatóak.

Ha úgy döntenénk, hogy nekünk ez a fűtési megoldás szimpatikus, akkor két dolgot tehetünk:

  1. Megvásárolhatunk egy komplett automata üzemű pellet kazánt pl. az általunk forgalmazott ULMA-t, egy méretben hozzá illő pellet tárolóval és élvezzük a kényelmet valamint a rezsi csökkenését. Kb. 2-3kg pelletet eszik meg óránként a kívánt teljesítmény függvényében. Ha egy 750L-es tárolót használunk emellé a fogyasztás mellé, akkor a téli csúcs fűtési szezon idején is csak kb. 2 hetente kell újratöltenünk a ház hő szükségletétől függően. Karbantartása igen egyszerű, a legmagasabb kihasználtság idején egy hónapban egyszer kell 20 percet rászánni, de tavasztól őszig szinte nem is igényel törődést. Ez a kazán megcsinálja Önnek a használati meleg vizet, a padlófűtést és a radiátoros fűtést is. Ha ingatlana esetleg napelemmel is fel van szerelve, akkor átválthat a beépített 3X2KW-os fűtőbetétre és árammal üzemeltetheti a készüléket.

   2. A következő opció az, hogy már meglévő vegyes tüzelésű kazánjára szereltet fel pellet égőfejet. Mi erre a célra két típust javaslunk. A már említett svéd ULMA vagy a lengyel PELLAS égőfejeket. Üzembe helyezésük igen egyszerű, mivel csak a kazán ajtajára kell ráilleszteni és egy adagoló csigával összekötni a pellet tárolót. Így fűthet pellettel, de alkalom adtán  más tüzelő anyagokat is alkalmazhat. A vezérlése ezeknek is automatikus, karbantartásuk megegyezik a már említett komplett kazánéval. Egy rácsatlakoztatott termosztát segítségével itt is megoldható a meleg víz ellátás és a különböző fűtési rendszerek működtetése. Ezekből az égőfejekből 5-350KW-os teljesítményűeket tudunk biztosítani az energia szükséglet függvényében.


Pellet technológiával nem csak családi házakat, de nagyobb épületeket is be lehet fűteni, nem beszélve a pékkemencék pellettel való korszerűsítéséről. Pellet üzemű légfűtéses kazánokkal csarnokokat, teniszpályákat, fóliasátrakat stb. is felfűthet. Forduljon hozzánk bizalommal és mi ebben is segítünk.