A vákuumcsöves napkollektor

Hazánkban a napkollektoros rendszereket elsősorban a háztartásokban használják a használati melegvíz előállításra. Padlófűtéssel rendelkező ingatlanokban fűtésrásegítésre is alkalmazható, de medence fűtésre is alkalmas.

Mi a mai ismeretek szerint a vákuumcsöves napkollektort tartjuk a legjobbnak, a legkompaktabbnak.

Miért?

Mert ezek a kollektorok használhatóak 30-90 fokos dőlésszöggel, -25 C fokig fűtenek, és erősen felhős, ködös időben is dolgoznak a napsütéses időszakban a m2-kénti teljesítményük eléri az 1,1KW/h-t. Ha véletlenül 1-2 cső meghibásodik, ki lehet cserélni őket üzemelés közben minden gond nélkül. Nem véletlenül kezdik elismerni ezeket az erényeket az eddig mereven sík kollektorra esküdözők is. A mai modern vákuumcsöves napkollektorok működéséhez szükséges rendszer alapját a duplafalú csövek alkotják, melyek falai között vákuum található, és ennek köszönhetően a termosz hőtartó hatásához hasonlóan üzemelő megoldás jön létre.


Hogyan tervezzük meg a napkollektors rendszert?

A napkollektorok tájolása  DK-től DNy-ig bezárólag legyen. Lehetőleg  reggel 8-tól délután 4-5 óráig érje a napsütés.

1 m2 vákuumcsöves napkollektor  kb. 5 m2 épület fűtésére elegendő, de ennyi kell is! Tehát egy 150m2-es alapterületű egyszintes ház fűtéséhez a szükséges kollektor mennyiség: 150: 5 = 30m2 kollektor Ez a FOTON 1800-as sorozat 30 csöveséből 6db-ot jelent. Ehhez a napkollektor mérethez szükséges Pl: 1db 200L-es 2 hőcserélős bojler + 1db 500L-es fűtési puffer tároló, de ez lehet nagyobb is. Egy ilyen rendszerrel a használati meleg víz és a fűtés rásegítés is megoldottá válik.


Milyen tárolót válasszunk?

Sokan gyártanak tárolót különböző kivitelben. Mindegyik megfelelő szigeteléssel van ellátva, a különbség a bel tartalomban van. Vannak egy és két hőcserélővel ellátottak, és vannak olyanok is, amelyekben van egy “kisebb” tartály is beleépítve (tartály a tartályban).

Személyes javaslatom:

Mindenféleképp ragaszkodjunk a két hőcserélős tartályhoz, hiszen ezzel a megoldással könnyedén “játszadozhatunk” a fűtési energiával, annak mennyiségével. A tartályban a tartály kivitel kifejezetten ott előnyös, ahol nagyon kemény a víz és fokozottan fenn áll a vízkő képződés veszélye, vagy csak egyszerűen helytakarékosság szempontjából egy tartállyal meg oldjuk a használati meleg víz kérdést is és a fűtési víz tárolását is napi szinten.

 

 

Ha Ön is szeretne otthonába napkollektort, forduljon hozzánk bizalommal, mi segítünk a választásban és a kivitelezésben is!