Milyen típusú napelem panelek- és rendszerek léteznek?

A napelemeket áram fejlesztésre tudjuk használni és ezeknek két fő típusát különböztetjük meg. A poli- és a mono-kristályosat. A különbség a két technológia között a gyártás a
lapanyagát képző szilícium tömbök előállításában van. A polikristályos napelemeket inkább az északi területeken alkalmazzák, ahol borúsabb, hidegebb az időjárás, míg a melegövi területeken a monokristályos teljesít jobban. Az Közép-európai országokban nincs számottevő különbség a két rendszer között, teljesítményük azonos ezen a szélességi körön.

Az energia raktározás szempontjából is két kategóriát különítünk el, így a visszatáplálásos rendszert, ahol egy oda-vissza mérős óra segítségével eladhatjuk a megtermelt áramot a szolgáltatónak, majd szükség esetén visszavehetjük azt. A másik típus a szigetüzemű rendszer, ahol akkumulátorok tárolják a megtermelt elektromos energiát.


Hogyan tervezzük meg az ideális rendszert?


Napelemes rendszer tervezésénél rendkívüli figyelmet kell fordítani a tájolásra, a napkollektorokhoz hasonlóan ezt is lehetőleg DK-től DNY-ig terjedő irányba kell feltelepíteni.

Másik dolog, ami körültekintést igényel azaz inverter kiválasztása, amely az áram átalakításában játszik kulcsfontosságú szerepet.

Minden ház vagy épület egyedi tervezésű és méretezésű rendszert kap az előre kiszámított energia szükséglet tekintetében. Egy meglévő háznál az eddig mért fogyasztásból és a villanyszámlák összegéből ki lehet számítani, hogy hány kilowattos rendszerre lesz szükség. Új építésű épületnél alapul vesszük, hogy milyen az ingatlan energia osztály, hányan fogják lakni és így kalkulálni tudunk egy várható fogyasztást.


Mi az a rendszer?


A SolarEdge egy fantasztikus és intelligens rendszer, amellyel valósan látható a napelemek termelése. Minden egyes napelem panelra egy jeladó kerül, ami összeköttetésben áll az inverterrel, így elemenként leolvasható az aktuális termelés. Számítógépről, okos telefonról vagy táblagépről követhető éjjel-nappal és nem csak a pillanatnyi állapot figyelhető meg, de a napi, heti vagy éves teljesítmény is látható.  Egy esetleges meghibásodás esetén pillanatok alatt kiszűrhető a hiba helye, és ami még ennél is fontosabb, hogy egy panel meghibásodása nem okoz fennakadást a rendszer működésében. Minden zavartalanul dolgozik tovább. Bárkinek hasznos lehet ez a monitorig technológia a rendszer méretétől függetlenül, de egy nagyobb 10-20 KW-os mezőnél vagy ipari méretekben elengedhetetlen!

 

Melyek a legfontosabb előnyei?

  • 12 év gyári garancia minden SolarEdge inverterre
  • Bármilyen meghibásodás vagy leállás esetén automatikus üzenetet kap e-mailben
  • Távolról felügyelheti a redszert és minden panel teljesítményét külön-külön láthatja
  • Különböző márkájú és teljesítményű modulok használhatóak egy rendszeren belül, így a jövőben bármikor könnyen cserélhető, bővíthető a rendszer
  • Az árnyékolás okozta gondok itt nem léteznek, mert az opimizerek kihozzák a legtöbbet az összes panelből

 

    


Tanácsadásért, részletes tájékoztatásért keressen minket a megadott elérhetőségeinken>>